Ένας από τους πλέον συνηθισμένους τρόπους μείωσης της θερμικής αγωγιμότητας πλέγματος είναι ο σχηματισμός στερεών διαλυμάτων για την εισαγωγή μη περιοδικών διαφορών-διαταραχών μάζας. Ο σχηματισμός των στερεών διαλυμάτων εμφανίζεται σε όλες τις ενώσεις που ήδη χρησιμοποιούνται σήμερα καθώς και σε όλα τα συστήματα που μελετώνται (Bi2-xSbxTe3, Bi2Te3-xSex, Pb1-xSnxTe, Si1-xGex).
Στην αναζήτηση νέων υλικών με χαμηλή θερμική αγωγιμότητα πρωταρχικό ρόλο έχει η θεωρία του G.A.Slack που αποτελεί σταθμό στην έρευνα για νέα θερμοηλεκτρικά υλικά. Η θεωρία του αναφέρεται σε υλικά με «θερμικές ιδιότητες άμορφου πλέγματος - ηλεκτρικές ιδιότητες κρυσταλλικού» (phonon glass electron crystal, PGEC) και εισάγει την ελάχιστη οριακή τιμή της θερμικής αγωγιμότητας πλέγματος που μπορεί να έχει ένα υλικό. Ο τρόπος προσέγγισης αυτής της ελάχιστης τιμής της θερμικής αγωγιμότητας πλέγματος συσχετίζεται με τη δομή των υλικών και χαρακτηριστικά της. Η δομή ενός PGEC υλικού περιέχει τούνελ μέσα στα οποία φιλοξενούνται άτομα, αρκετά μικρά που αλληλεπιδρούν ασθενώς με το περιβάλλον και εμφανίζουν ιδιαίτερη παλμική κίνηση με μεγαλύτερο εύρος σε σχέση με τα άλλα άτομα και μικρότερη συχνότητα. Σκεδάζουν δε έντονα τα φωνόνια με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της θερμικής αγωγιμότητας πλέγματος. Τα άτομα αυτά είναι γνωστά ως «rattling» άτομα Ο όρος «rattling» αποδίδεται στα ελληνικά με τον όρο «κροτάλισμα». Ένα άτομο που συνδέεται ασθενώς με το περιβάλλον του και χαρακτηρίζεται από υψηλή θερμική παράμετρο μπορεί να σκεδάζει πολύ ισχυρότερα τα φωνόνια παρά τα ηλεκτρόνια. Αυτό επιτρέπει την συνύπαρξη της μικρής θερμικής αγωγιμότητας πλέγματος και της υψηλής ευκινησίας των φορέων. Η θεωρία αυτή έχει βρει εφαρμογή σε πολλές ομάδες υλικών που αντιμετωπίζονται ως υποψήφια θερμοηλεκτρικά υλικά, όπως skutterudites, πολυαδικές ενώσεις Bi με χαλκογόνα
και αλκάλια και άλλα.
Εκτός από την θεωρία του Slack η βασική θεωρία της θερμικής αγωγιμότητας ορίζει τους μηχανισμούς που μπορούν να οδηγήσουν σε μικρή θερμική αγωγιμότητα πλέγματος. Γενικά η πολυπλοκότητα στη δομή ενός υλικού όπως οι μεγάλες μοναδιαίες κυψελίδες και οι θέσεις μικτής κατάληψης οδηγούν σε μικρότερη θερμική αγωγιμότητα και σημαντικό μέρος της έρευνας έχει στραφεί και προς αυτό τον προσανατολισμό.
|